Telaliberec
Image default
Finance

Lagere winstmarge op hypotheken

De winsten die de banken maken op hun hypotheken lijkt weer wat af te nemen, wat betekent dat u als consument weer een meer eerlijke prijs betaalt voor de hypotheek die u heeft lopen. De afgelopen tijden wisten de banken enorme winsten te maken op de hypotheekproducten, waarmee ze de balansen behoorlijk aan hebben kunnen sterken. Er kwam kritiek van onder andere de Vereniging Eigen Huis, iets dat nu eindelijk wat effect lijkt te hebben.

Daling naar 0,67 procentpunt

De winsten van de banken bedroegen eerder dit jaar nog 1,06 procentpunt. Dat betekent dat dit deel van de rente pure winst was voor de bank, een klein percentage met grote gevolgen dankzij de grote bedragen waar het om gaat. Bovendien betekende dit dat de hypotheekrente relatief hoog lag, waardoor de huizenbezitter een hoge prijs betaalde voor het bewonen van een eigen woning. In juli is dit percentage teruggelopen naar 0,67 procentpunt. Dat betekent nog altijd een aantrekkelijke winstmarge voor de banken, maar deze is duidelijk lager dan ongeveer een half jaar geleden.

Buffers opbouwen

De banken hebben tot nu toe steeds aangegeven dat ze deze winstmarge nodig hebben, om de balansen te sterken en daarmee een buffer op te bouwen. Indirect geven ze hiermee aan dat ze de hypotheeknemer op wensen te laten draaien voor de risico’s die men eerder zelf heeft genomen.

Met name aan het begin van dit jaar waren het de huizenbezitters die de prijs betaalden voor de problemen waar veel van de banken mee te maken hadden gekregen. Dat lijkt nu weer wat minder te worden, waardoor het steeds beter mogelijk wordt om een relatief voordelige hypotheek af te sluiten.

Herstel van de woningmarkt

Nu het erop lijkt dat de woningmarkt zich kan gaan stabiliseren is de verwachting dat de winsten van de banken per hypotheek verder terug zullen gaan lopen. Dankzij het aantal nieuwe woningen dat er wordt verkocht kunnen de banken ook weer meer hypotheken verstrekken. Een lagere winstmarge leidt uiteindelijk dan toch tot voldoende kapitaal, waardoor zij de mogelijkheid hebben om de balans op orde te brengen. Wat dat betreft zou het verdere herstel van de woningmarkt ervoor kunnen zorgen dat woningen beter betaalbaar worden. Wilt u advies over het afsluiten van een hypotheek? Heb je snel geld nodig ga dan het gesprek aan met een Erkend Hypotheekadviseur.

https://www.snelgeldlenenbinnen10minuten.eu/04/welke-soorten-leningen-op-afbetaling-zijn-er/